RN-KNBRD diploma zwemmen

Naast de diploma’s van de NPZ | NRZ is SML-Zwemmen ook begunstigd lid van de Reddingsbrigade Nederland. Dit was de KNBRD – Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen, die tegenwoordig onder Reddingsbrigade Nederland valt. SML-Zwemmen mag als begunstigd lid examens afnemen voor de diploma’s:

Zwemmend Redder 1, 2, 3 en 4 en Life Saver 1, 2 en 3. Dit zijn diploma’s, die bedoeld zijn om gezwommen te worden in binnenwater (een zwembad). De Reddingsbrigade Nederland (KNBRD) heeft nog veel meer diploma’s, maar deze zijn meer bedoeld voor in zee of in een buitenwater (plas of meer).

 

Zwemmend Redder 1,2,3 en 4

Bij de opleidingen Zwemmend Redder ligt de nadruk op de zogenaamde “natte redding”. Dus de drenkeling zwemmend benaderen, geruststellen, eventueel een bevrijdingsgreep en naar de kant vervoeren. Dit zijn 4 verschillende diploma’s:

 

Life Saver 1,2 en 3

De diploma’s Life Saver zijn er op gericht een volledige redding uit te voeren, inclusief de EHBO die daar bij hoort. Je leert ook hoe je een redding als groep uitvoert en tenslotte hoe je zo’n groep leiding geeft. Dit zijn de laatste voorbereidende diploma’s voor het “echte werk”. Met deze diploma’s ben je bezig als je ongeveer tussen de 14 en 18 jaar oud bent. Met het “echte werk” bedoeld de Reddingsbrigade Nederland (KNBRD) het werk bij de Reddingsbrigades in Nederland als strandwacht (aan de stranden of grotere meren) of tijdens bewakingsdiensten aan de waterrijke gebieden in Nederland.

Heb je hier belangstelling voor, vraag het je instructeur in het zwembad.

De Reddingsbrigade Nederland (KNBRD-groepen) bij SML-Zwemmen, (op de vrijdag in de Waterthor en op zaterdag in het Zuiderpark) zwemmen twee keer per jaar voor een examen. Eenmaal voor de Reddingsbrigade Nederland (KNBRD) diploma’s Zwemmend Redder en Life Saver en eenmaal voor een van de SML-Conditiebrevetten. De diploma’s moeten op volgorde worden behaald, dus eerst Zwemmend Redder 1, 2, 3 en 4 en hierna mag je doorgaan voor de diploma’s Life Saver 1, 2 en 3. De SML-Conditiebrevetten zijn onderverdeeld in Conditiebrevet A en B en de Conditiebrevetten 1 t/m 10. Deze Conditiebrevetten worden op volgorde doorlopen en worden steeds zwaarder.

Hierbij moet je denken aan:

Het zwemmen van een afstand binnen een vaste tijd

Het dragen van “gewone kleding” tijdens het zwemmen kan ook hierbij horen.

De eisen voor Zwemmend Redder en Life Saver staan hieronder. De eisen voor de Conditiebrevetten kun je vinden in het Huishoudelijk Reglement van SML-Zwemmen, dat ook op de website staat

De eerste keer betaald U €30,- daarna bedraagt de contributie €17,50 per maand

TijdLocatieActiviteit
Vrijdag-220.45 - 21.30WaterthorRN-KNBRD
Zaterdag-317.00 - 17.45ZuiderparkRN-KNBRD
Zaterdag-417.45 - 18.30ZuiderparkRN-KNBRD